Všechny svátky světa

Joanna Rzyska

VŠECHNY SVÁTKY SVĚTA

 

Na mexickém hřbitově, mezi francouzskými obry nebo pod rozkvetlými japonskými sakurami – ať se ocitneme kdekoliv na světě, všichni všude a bez výjimky milují svátky, pořádají festivaly a pestrobarevné průvody. Některé oslavy jsou společné všem, jiné jsou zcela unikátní. Díky této knize procestujeme celou zeměkouli a zjistíme, kde se co slaví a jaká je historie a zvyky. Veselý průvodce plný roztodivných masek a kostýmů, pestrých konfet, nezvyklých tradic a úžasných dobrot z celého světa začíná lednovým průvodem kukerů v bulharském Perniku a končí novoroční oslavou klidu a ticha Nyepi na ostrově Bali. Originální barevné ilustrace vytvořilo Acapulco Studio (znáte z knihy Archistorie). Z polského originálu přeložil Martin Veselka.

 

72 stran, velký formát 250×310 mm, pevná vazba V8, MOC: ca. 495 Kč

Vydává nakladatelství LABYRINT v edici knih pro děti RAKETA.

 

 

Joanna Rzyska

Nakladatelka, spisovatelka, překladatelka a pedagožka. Milovnice polského folklóru a také nadšená cestovatelka. Před patnácti lety stála u zrodu úspěšného polského nakladatelství Dwie Siostry. Ve Varšavě založila polsko-francouzskou školku, kde se aktivně věnuje popularizaci čtení u malých dětí.

 

Acapulco Studio

Małgorzata Nowak a Agata Dudek, absolventky Akademie výtvarných umění ve Varšavě, své kreativní studio založily před deseti lety. Věnují se ilustraci a knižnímu designu a pravidelně spolupracují s polskými i zahraničními nakladateli. Vedle knižní tvorby navrhují plakáty, autorské textilie a realizují velkoformátové nástěnné kresby.

495 Kč , ISBN: 978-80-86803-76-0

Koupit

Recenze:

Všechny svátky světa

„Vstupenkou do této nekonvenčně pojaté monografie byl zápis na seznam světového kulturního dědictví UNESCO, avšak další kritéria výběru polská autorka Joanna Rzyska nijak nezdůvodňuje, čtenáře prostě jen zve na cestu kolem světa a na tematických dvoustranách jej seznamuje s celkem čtyřiadvaceti náboženskými i profánními svátky z různých koutů naší planety.“

Jitka Nešporová, iliteratura.cz, 13. 10. 2022

„Autorka totiž zjevně navštěvuje radostné akce podle klíče vyjádřeného titulem knihy. Ta je zdánlivě určená dětem, ve skutečnosti poslouží spíš pro společné čtení více generací. A nejen čtení, také prohlížení. Každému svátku je totiž věnována jedna či dvě dvoustrany velkého formátu. A na nich se odehrává karnevalový rej postav v typických kostýmech. (…) Děj této obrazové knihy se navíc rozehrává prostřednictvím gagů, situačních i jazykových.“

Marek Toman, UNI, 1/2024

Autor: Acapulco Studio

V edici: Raketa - knihy pro děti

Galerie - Všechny svátky světa

Legenda:

  • vyšlo - k dostání
  • vyšlo - rozebráno
  • plánovaný titul

Také vyšlo

Autor Název Rok Dostupnost
Jeleńska Magdalena , Acapulco Studio Archistorie - Vyprávění o architektuře 2020
Acapulco Studio Všechny svátky světa 2022

časopis RAKETA

RAKETA 37 / Čáry, kouzla, magie

Projekty

Daruj Raketu RAKETA  - časopis

Doporučujeme

LABSHOP kamenné prodejny Facebook Rakety