Příběhy věcí

Petra Nováková (ed.)

Vizuální encyklopedie, která prostřednictvím 100 artefaktů vypráví konkrétní historii naší země. Svižně psané esejistické texty přinášejí nejen faktografické údaje o dané věci a spojených událostech, ale jsou psány jako příběhy o tajemství. Příběhy věcí, které utvářejí naši identitu, které nás mohou inspirovat a k nimž je podstatné se vracet a nacházet si svůj vlastní vztah. Na vzniku knihy se podílelo celkem padesát spoluautorů. Velkým formátem, výraznou grafickou úpravou i rozsahem navazujeme na úspěšnou publikaci „Průvodce neklidným územím“, vydanou nakladatelstvím Labyrint v loňském roce a oceněnou v soutěži Nejkrásnější knihy ČR.

 

256 stran, váz., velký formát 240 × 330 mm, celobarevné vydání, 

Vydává Labyrint

 

 

Z ÚVODU KNIHY:

Vizuální encyklopedie PŘÍBĚHY VĚCÍ v časové linii od roku 1918 do současnosti vypráví příběhy sta artefaktů, které se vážou k historii naší země. Kniha překračuje popisnou rovinu formy a funkce věcí a hledá příběhy, které utvářejí naši identitu, které nás mohou inspirovat a k nimž je podstatné se vracet a nacházet vlastní vztah.

Krátké autorské eseje pracují s různými druhy vnímání a interpretace minulosti – s odborným přístupem historiků, antropologů či publicistů na straně jedné a s osobním pohledem pamětníků na straně druhé. Zdánlivě malicherné soukromé mikrovzpomínky se tak ukotvují v kulturně-společenském kontextu a mísí se s „velkými dějinami“, významnými milníky naší mnohavrstevné historie.


590 Kč , ISBN: 978-80-87260-90-6

Koupit

Recenze:

„…výborná vizuální encyklopedie…“

Jan Lukavec, Respekt č. 49, 4. 12. 2017

„Kniha formou esejů o jednotlivých artefaktech spojuje odborné úvahy s osobními vzpomínkami pamětníků, které i přes svůj individuální rozměr trefně přispívají do celé mozaiky.“

Monika Zavřelová, iDNES, 11. 1. 2018

„Luxusní, krásná kniha.“

Kateřina Kadlecová, Reflex č. 13, 29. 3. 2018

„Kniha Příběhy věcí nabízí známé i nově objevené předměty z naší historie za posledních sto let. Kunsthistorička Petra Nováková sestavila kolekci, kde vedle sebe řadí zdánlivě nesourodou sérii stovky událostí a příběhů. Od baťovských polobotek přes gilotinu na Pankráci až po stůl Jiřího Koláře nebo kuponovou knížku. (…)Nelze ji zařadit do obvyklých kategorií a to je její největší klad.“

Judita Matyášová, lidovky.cz, 22. 12. 2017

Autor: Nováková Petra

Galerie - Příběhy věcí

Legenda:

  • vyšlo - k dostání
  • vyšlo - rozebráno
  • plánovaný titul

Také vyšlo

Autor Název Rok Dostupnost
Nováková Petra Příběhy věcí 2017
Nováková Petra, Stafford James Ragby 2023

časopis RAKETA

RAKETA 37 / Čáry, kouzla, magie

Projekty

Daruj Raketu RAKETA  - časopis

Doporučujeme

LABSHOP kamenné prodejny Facebook Rakety